top of page

Πατριωτισμός & ΚΙΝΑΛ

Κωστής Κατσανέβας - Άρθρο στα Νέα 13/8/2020

Ο πατριωτικός σοσιαλιστικός χώρος ήταν εκείνος που ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας. Στον χώρο αυτό υπάρχει σήμερα ένα τεράστιο πολιτικό κενό, ύστερα από τη μετατόπιση της παράταξής μας από τις βασικές ιδεολογικοπολιτικές του θέσεις που περιγράφονται με σαφήνεια στην διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και περικλείονται στο τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Δημοκρατικές Διαδικασίες». Το κεντρικό μήνυμα που συγκίνησε και συσπείρωσε γύρω από το ΠΑΣΟΚ τεράστιες πολιτικές δυνάμεις ήταν « Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και αυτό παραμένει σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Η υφαρπαγή του μηνύματος από ακροδεξιά μορφώματα, όπως και η αντιγραφή θέσεων και πρακτικών μας από τη «ροζέ» αριστερά, δεν αλλοιώνει την ανάγκη να επικεντρωθούμε στις ιστορικές ιδεολογικοπολιτικές μας θέσεις. Μόνο τότε, μπορούμε να επανέλθουμε στην εμπροσθοφυλακή των πολιτικών εξελίξεων της χώρας μας, της οποίας η εθνική ταυτότητα κινδυνεύει να αλλοιωθεί.

Για την επιβίωση του Ελληνισμού πρέπει να υπάρχει ζωντανός ο πατριωτισμός, ο οποίος εκτός των ακραίων συνεκδοχών του, εμβαθύνει και αναπαράγει τον Ελληνισμό. Θέτω τέσσερεις πυλώνες που εκφράζουν τα βασικά ζητήματα της εποχής μας: πρώτον το πρόβλημα του δημογραφικού. Για να υπάρξει η Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν Έλληνες που πιστεύουν στην ιδιοσυστασία και την παραδοσιακή φυσιογνωμία του ελληνισμού που εκφράζεται μέσα από την ιστορική διαδρομή, τη γλώσσα, τις παραδόσεις και βασικές κεντρικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρξει συνέχεια στον Ελληνισμό, γεγονός αμφισβητήσιμο αν δούμε με ρεαλισμό τους δημογραφικούς μας δείκτες που οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση και υποκατάστασή του από μετανάστες που δεν είναι αφομοιώσιμοι όσο και αν αυτό είναι επιθυμητό και επιδιωκτέο.

Δεύτερον, σε συνέχεια του παραπάνω πυλώνα, το γεγονός ότι συνεχίζεται η φυγή των νέων με ραγδαίους ρυθμούς ενώ η γεννητικότητα βρίσκεται σε ακραία χαμηλά επίπεδα και η ροή λαθρομεταναστών όλο και αυξάνεται είναι απλή αριθμιτηκή. Δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματικός για να κάνεις την πρόβλεψη ότι σε κάποια χρόνια, η δομή της ελληνικού πληθυσμού θα είναι διαφορετική γιατί απλούστατα δεν αναπληρώνεται ο πληθυσμός μας.

Τρίτον, η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας. Τα δέκα οπισθοδρομικά χρόνια που πέρασαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αποτελούν παρά μιά ιδαίτερα σκληρή έκφραση της εξάρτησης της Ελλάδας από το ιμπεριαλιστηκό κατεστημένο της πακγοσμιοποίησης, των ΉΠΑ και της Ευρώπης. Η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε χώρα όπου, η οικονομία της εξαρτάται μόνο από εισπράξεις τουριστών χωρίς δεικλίδες ασφαλείας και ισορροπία ανάπτυξης άλλων κλάδων. Το αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% μέχρι το τέλος του 2020 λόγω υγειονομικής κρίσης (πηγή ΔΝΤ, Απρίλιος 2020).

Τέλος, οφείλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή, τις ελληνικές επιχειρήσεις που αφθονούν στην περιφέρεια και δίνουν τη μάχη της επιβίωσης απέναντι στο κέντρο όπου έχουν εισβάλλει ορμητικά οι πολυεθνικές. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε τον τόπο μας, το σπίτι μας, την οικογένειά μας, τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για καταναλωτική αντίληψη που οφείλουμε να υιοθετήσουμε. Να «Επιμένουμε Ελληνικά».

Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του Ανδρέα Παπανδρέου για μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, με δεδομένο, εκτός των άλλων, ότι συντελείται μια απόκλιση των οικονομιών μεταξύ βορρά και νότου, αντί για τη σύγκλιση που είχαν οραματιστεί οι γεννήτορες της Ενωμένης Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρ' όλη την τεράστια αρνητική προπαγάνδα ο Α.Π. παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός της μεταπολίτευσης. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αναμφίβολη προσωπική του ακτινοβολία αλλά πάνω απ’ όλα στις θέσεις και στο έργο του, το οποίο δεν υπερασπιστήκαμε όσο οφείλαμε. Η πολιτική λοξοδρόμηση του Κινήματος και το έλλειμμα υπεράσπισης του έργου του ΠΑΣΟΚ, είναι κατά τη γνώμη μου, ο λόγος που το κραταιό παλαιότερα Κίνημα της Αλλαγής δεν ανακάμπτει και όχι τα πρόσωπα, με δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά είναι άξια και ανθρώπινη. Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, έχουμε χρέος να επαναφέρουμε το Κίνημα στην εμπροσθοφυλακή της πολιτικής ζωής και να αφήσουμε πίσω μας τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαική παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας. Αυτό μόνο ένα Πατριωτικό, Δημοκρατικό, Σοσιαλιστικό Κίνημα μπορεί να το πετύχει.

bottom of page