top of page
Banner.PNG

All Videos

All Videos

All Videos
Search video...
Κωστής Κατσανέβας - Κοινωνία Ώρα Mega -Εθνικό Σχέδιο Καθολικού Ελέγχου Covid19 με Rapid Test

Κωστής Κατσανέβας - Κοινωνία Ώρα Mega -Εθνικό Σχέδιο Καθολικού Ελέγχου Covid19 με Rapid Test

06:33
Play Video
Κώστας Κατσανέβας: Το σχέδιο Σλοβακίας που μπορεί να τελειώσει το lockdown

Κώστας Κατσανέβας: Το σχέδιο Σλοβακίας που μπορεί να τελειώσει το lockdown

07:08
Play Video
Διαχείρηση Πανδημίας, Μαζικοί Έλεγχοι & Κωστής Κατσανέβας
00:00 / 12:05

Περίληψη

 

Η πανδημία της Covid – 19 αποτέλεσε το καθοριστικό γεγονός του 2020 και έως τώρα διαφαίνεται πως θα αποτελέσει και το κεντρικό ζήτημα της ανθρωπότητας και για το έτος που διανύουμε. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προέβησαν στην λήψη πρωτοφανών μέτρων για την μείωση της διασποράς της νόσου. Είδαμε την υποχρεωτική κοινωνική αποστασιοποίηση να λαμβάνει χώρα, την οικονομία να κλείνει με κρατική εντολή, την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών χωρίς άδεια και την ελευθερία μετακίνησης μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Τα οικονομικά αποτελέσματα, η ψυχική κατάσταση και υγεία των πολιτών έχουν πλέον επηρεαστεί καθοριστικά ενώ παράλληλα η Δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών υποχωρούν και περιορίζονται σε σημείο το οποίο δημιουργεί ζητήματα για το πολίτευμά μας. Παράλληλα με τα παραπάνω προβλήματα, τα κρούσματα δεν μειώνονται με ικανοποιητικό ρυθμό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πιεσμένο και κάθε απόφαση χαλάρωσης των μέτρων θα καταδείξει πως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει τον ιό. Είναι πλέον φανερό, πως μια τόσο δραστική επέμβαση στην ζωή των πολιτών όπως τα lockdowns είναι αναποτελεσματική και δεν προστατεύει επαρκώς την δημόσια υγεία, αντίθετα δημιουργεί, ίσως, πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει. Συγχρόνως, η προσπάθεια εμβολιασμού ενός ικανού ποσοστού του πληθυσμού για την επίτευξη μιας μαζικής ανοσίας καθυστερεί ιδιαίτερα πολύ λόγω της μειωμένης διάθεσης του εμβολίου και των προβλημάτων που έχει η διανομή και η αποθήκευσή του. Παράλληλα, οι θάνατοι συνεχίζουν να ανεβαίνουν, τα κρούσματα δύσκολα κατεβαίνουν ενώ η οικονομία και η κοινωνία αιμορραγεί και δεν φαίνεται να αντέχει περαιτέρω περιορισμό.

Έχοντας ως αφορμή τις παραπάνω σκέψεις προχωρήσαμε στην σύνταξη ενός εναλλακτικού πλάνου το οποίο συνδυάζει το άνοιγμα της οικονομίας, την μείωση των περιορισμών στις κοινωνικές επαφές, την επαναφορά της ζωής μας χωρίς να θυσιάζει στον βωμό της νόσου, δημόσια υγεία και ανθρώπινες ζωές. Προτείνουμε τον έλεγχο του ιού μέσω της μαζικής χρήσης rapid test για τον γενικό πληθυσμό στην χώρα μας. Δημιουργήσαμε ένα αναλυτικό σχέδιο για την διεξαγωγή αυτών των τεστ σε ολόκληρη την χώρα στο οποίο περιγράφουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία που απαιτούνται: Τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, την διαδικασία της οργάνωσης και την απαραίτητη εφοδιαστική αλυσίδα. Δημιουργούμε ένα πλάνο έτοιμο προς υλοποίηση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την δημιουργία 10.000 σταθμών διεξαγωγής τεστ ανά την επικράτεια με βάση τον πληθυσμό του κάθε δήμου και την διεξαγωγή δωρεάν rapid tests σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας. Χωρίζεται σε τρεις φάσεις: Την φάση της προετοιμασίας (1) όπου αγοράζονται τα απαραίτητα τεστ, ο υγειονομικός εξοπλισμός, λαμβάνει χώρα η δημιουργία των σταθμών διεξαγωγής και η διανομή όλων των υλικών σ’ αυτούς, την δεύτερη φάση, αυτή της επικοινωνίας του εγχειρήματος στο κοινό (2) με την οργάνωση επικοινωνιακής καμπάνιας ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα η γνώση και η συμμετοχή των πολιτών. Τέλος, την Τρίτη φάση του σχεδίου μας (3) η οποία προβλέπει την διεξαγωγή των τεστ με την προσέλευση των πολιτών στα κέντρα, την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού σε κάθε ένα από αυτά για την διεξαγωγή των τεστ και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον κάθε πολίτη.

Κάθε συμμετέχων ο οποίος διαγιγνώσκεται αρνητικός θα εφοδιάζεται με ένα κρατικό πιστοποιητικό το οποίο θα έχει πάντα μαζί του ώστε να ελέγχεται από τις αρχές για την εφαρμογή του νόμου. Οι διαγνωσμένοι αρνητικοί θα έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς στην επικράτεια, θα μπορούν να επιστρέψουν στις δουλείες τους, να επισκέπτονται μαγαζιά και να επιστρέψουν στην ζωή τους – φυσικά με κάποια μέτρα όπως η χρήση μάσκας και αποστάσεων. Αντίθετα, κάθε διαγνωσμένος θετικός αλλά και οι πολίτες οι οποίοι θα επιλέξουν να μην προσέλθουν στην διαδικασία αυτή θα υποχρεώνονται σε απομόνωση μαζί με όσα άτομα συγκατοικεί για 14 ημέρες. Αυτό μας επιτρέπει την διάγνωση σχεδόν όλων των ενεργών κρουσμάτων στην χώρα μας, την απομόνωσή τους και την μείωση της περαιτέρω διασποράς. Στην παρούσα μελέτη, παρουσιάζεται τόσο η νομική αντιμετώπιση του παραπάνω σχεδίου όσο και μια πρόταση για το επιχειρησιακό πλάνο της Ελλ. Αστυνομίας μετά την διεξαγωγή των μαζικών τεστ για την τήρηση των παραπάνω προβλέψεων.  

Σύμφωνα με το πλάνο μας, ο χρόνος που απαιτείται για την διεξαγωγή των τεστ είναι τρείς ημέρες. Ακόμη, θα γίνουν αρχικά, δύο μαζικοί γύροι τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό με διαφορά πέντε ημερών. Έτσι καταφέρνουμε όχι μόνο να ανεύρουμε και να απομονώσουμε όλα τα ενεργά κρούσματα εντός της χώρας μας και να σπάσουμε τις αλυσίδες διασποράς αλλά και να διασφαλίσουμε πως μέσα από την διαδικασία του μαζικού ελέγχου δεν θα διαφύγουν κρούσματα τα οποία θα αποτελούν δυνητικά εστίες κινδύνου στην χώρα μας. Σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι το σχέδιο μας βασίζεται στην επανάληψη των μαζικών ελέγχων σε επίπεδο γενικού πληθυσμού τουλάχιστον για ένα εξάμηνο (ή για ολόκληρο το έτος) μια φορά κάθε μήνα. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να διαγνώσουμε όλα τα θετικά κρούσματα που δημιουργούνται με τον χρόνο έστω και εάν αυτά είναι από ελάχιστες θετικές περιπτώσεις οι οποίες μετέδωσαν τον ιό εντός της χώρας, αποφεύγοντας έτσι ένα νέο ξέσπασμα που θα οδηγήσει σε πίεση του Συστήματος Υγείας και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Το κόστος του παραπάνω σχεδίου είναι πολύ μικρότερο από όσα δαπανούνται σήμερα για την διάσωση της οικονομίας. Ειδικότερα, το Σχέδιο μας για την διεξαγωγή δύο γύρων τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό εντός έντεκα ημερών κοστίζει συνολικά 150 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα κόστη: Της προετοιμασίας, της επικοινωνίας και της διεξαγωγής των τεστ. Κάθε περαιτέρω γύρος μαζικών τεστ έχει συνολικό κόστος 72 εκατ. ευρώ για ολόκληρη την χώρα. Ως εκ τούτου, εάν επιλέξουμε να προχωρήσουμε σε μαζικά τεστ για έξι μήνες θα χρειαστούν 582 εκατ. ευρώ και για έναν ολόκληρο χρόνο μόλις 1,09 δις ευρώ. Τα ποσά αυτά δείχνουν την μεγάλη διαφορά μεταξύ των σημερινών πακέτων στήριξης της οικονομίας και του προτεινόμενου σχεδίου.

Καταληκτικά, η ανεύρεση των θετικών κρουσμάτων και η απομόνωσή τους σε συνδυασμό με την επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή των τεστ καταφέρνει να σπάσει τις αλυσίδες διασποράς, να μειώσει την διασπορά του ιού και εν τέλει να σώσει ζωές ανθρώπων οι οποίοι εάν είχαν προσβληθεί από τον ιό ίσως και να είχαν άσχημη κατάληξη. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να κλείσουμε την οικονομία και να πιέσουμε περαιτέρω τους ανθρώπους οικονομικά και ψυχολογικά. Καταφέρνουμε να πάρουμε πίσω την ζωή μας και να κερδίσουμε την πανδημία. Το σχέδιο μας είναι πλήρως εφαρμόσιμο, κοστολογημένο και αποτελεσματικό στην διαχείριση της πανδημίας, την ώρα, μάλιστα, που τα εμβόλια αργούν και το φως δεν φαίνεται ακόμη στην άκρη του τούνελ είναι, ίσως, το μόνο σχέδιο που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών χωρίς τον οικονομικό και ψυχολογικό μαρασμό τους. Είναι σκοπός μας να κερδίσουμε ξανά την ζωή μας, να νικήσουμε τον ιό, να δώσουμε ξανά ελπίδα στα όνειρά μας.

bottom of page